קצת על בנייה ירוקה…
מטרתה של הבנייה הירוקה היא צמצום ההשלכות הסביבתיות הפוגעניות של מבנים. היא עוסקת בהיבטי הסביבה של המבנה הבודד, החצר, השטח הבין בינייני, הרחוב והשכונה. אחד האספקטים החשובים בתכנון הבית, הוא לספק לדיירים נוחות תרמית מאמצעים טבעיים פסיביים, ושימוש מינימלי באמצעים מכניים. המשקל המכריע שיש למשק הבנייה בצריכת אנרגיה וביקוש לחשמל, הופך אותו לאחד הגורמים המשפיעים על תהליך ההתחממות הגלובלית.
על מנת ליצור בית ירוק, יש להציב אותו כשחזיתו העיקרית פונה דרומה, לקליטת קרינת שמש מרבית בחורף וצמצום הקרינה בקיץ (בשל זוית השמש הגבוהה בקיץ, קל להצל על החזית הדרומית). צמצום החזיתות המערבית והמזרחית, מפחית את הקרינה על הבית. לחלונות יש חשיבות רבה לתנועת אוויר טבעית ולתחושת הנוחות במבנה. כמו כן, ככל שמעטפת הבניין תהיה מבודדת יותר ובעלת מסה גדולה יותר, תישמר בו טמפרטורה יציבה. גג הבית מהווה חזית חמישית משמעותית החשופה לשמש כל שעות היום, ולכן יש חשיבות רבה לבידודו.
בכדי להשלים את התכנון הירוק, מומלץ להשתמש בחומרי בנייה מקומיים שייצורם דורש מעט אנרגיה, וכן חומרים הניתנים למחזור או כוללים מרכיבים ממוחזרים, ובעלי תוחלת חיים ארוכה שעלות תחזוקתם נמוכה.
בעקבות הכשרתי בבנייה ירוקה, בעת תכנון הבית נוכל לא רק להקטין את הפגיעה הסביבתית, אלא גם לחסוך בעלויות צריכה ותחזוקה עתידיות, וכל זאת תוך שמירה על נוחות מירבית בעבור הדיירים.
למידע נוסף על בנייה ירוקה ניתן לעיין במדריך המקוצר של המשרד להגנת הסביבה.
בתים אקולוגיים – בנייה אקולוגית בישראל
בניה אקולוגית, שנקראת גם בנייה ירוקה, או בנייה בת-קיימא, הופכת יותר ויותר פופולרית בשנים האחרונות, עם העלייה במודעות הציבורית בנושאים הקשורים באיכות הסביבה, בחיבור אל הטבע ואל האדמה, וברתימה וניצול של משאבי טבע לטובת סיפוק צרכי חיים שונים, תוך שמירה על יחסי גומלין מאוזנים בין האדם לסביבה והקטנת טביעת הרגל הפחמנית שלנו.
בישראל, הוגדר תקן לבנייה בת-קיימא והמשרד לאיכות הסביבה פרסם מדריך טכני, שנועד לספק את הקווים המנחים לאדריכלים ומהנדסים ולתת בידם כלי עבודה שיסייע להם לעמוד בתנאי התקן.
המדריך מפורט, כולל דוגמאות רבות ומתייחס למושגים והגדרות, למסמכים ולתקנים נלווים, לחישובים שונים ולנושאים רבים נוספים.
מטרתה של הבנייה האקולוגית היא צמצום ההשלכות הסביבתיות הפוגעניות של מבנים. היא עוסקת בהיבטי הסביבה של המבנה הבודד, החצר, השטח הבין בנייני, הרחוב והשכונה.
כיצד הדבר בא לידי ביטוי בפועל כשמדובר בבניית בית למגורים, או בית עסק?
נוחות תרמית – שמירה על טמפרטורה נוחה בין כתלי המבנה:
המשקל המכריע שיש למשק הבנייה בצריכת אנרגיה וביקוש לחשמל, הופך אותו לאחד הגורמים המשפיעים על תהליך ההתחממות הגלובלית.
אחד האספקטים החשובים בתכנון הבית, הוא לספק לדיירים נוחות תרמית באמצעים טבעיים פסיביים, ושימוש מינימלי באמצעים מכניים.
יש כמה דרכים להשיג זאת:
על מנת ליצור בית אקולוגי, יש להציב אותו כשחזיתו העיקרית פונה דרומה, לקליטת קרינת שמש מרבית בחורף וצמצום הקרינה בקיץ (בשל זווית השמש הגבוהה בקיץ, קל להצל על החזית הדרומית). צמצום החזיתות המערבית והמזרחית, מפחית את הקרינה על הבית.
לחלונות יש חשיבות רבה לתנועת אוויר טבעית ולתחושת הנוחות במבנה. חלונות שממוקמים נכון ושגודלם וגובהם מתחשב בשעות ובכיווני השמש והרוח, בשילוב עם פתרונות הצללה מותאמים, מפחיתים משמעותית את כמות החום החודר פנימה בחודשי הקיץ ומבטיחים זרימה של רוח ותחלופת אוויר.
ככל שמעטפת הבניין מבודדת יותר ובעלת מסה גדולה יותר, כך הטמפרטורה שבו תשמור על יציבותה. גג הבית מהווה חזית חמישית משמעותית החשופה לשמש כל שעות היום, ולכן יש חשיבות רבה לבידודו.
השתלבות מקסימלית בנוף והתאמת הבנייה לתנאי השטח:
מאפיין מרכזי של הבנייה הירוקה, הוא פגיעה מינימלית בתוואי השטח ובתנאי המחייה של החי והצומח שבסביבה והימנעות מפגיעה במערכת האקולוגית כמו למשל, יצירת הפרשי גובה מלאכותיים הגורמים להסטת נתיבי זרימה של מי גשמים.
כיצד עושים זאת?
- מצמצמים ככל האפשר עבודות עפר, חפירות עומק או מילוי והגבהות (הבאת חול ואדמה) ומקפידים על השתלבות המבנה במסגרת תוואי השטח הקיים.
- עושים שימוש בחומרי בנייה מקומיים וזמינים, שייצורם דורש מעט אנרגיה וכן, בחומרים הניתנים למחזור או הכוללים מרכיבים ממוחזרים, בחומרים טבעיים ונטולי רעלים ובחומרים בעלי תוחלת חיים ארוכה שעלות תחזוקתם נמוכה.
- משתמשים במקורות אנרגיה טבעיים ונקיים ובמקורות אנרגיה מתחדשת, כגון מים, שמש, ורוח.
תכנון ואבזור שיתמכו ככל האפשר בשגרה חסכונית מבחינה אנרגטית ומבחינת צריכת משאבים:
כאן נכנסים לתמונה מגוון פתרונות שמטרתם הכללית היא לצמצם צריכה חומרית ואנרגטית ולעודד ייצור עצמי ואספקה עצמית מקסימליים של צרכי מחייה.
היבט זה מתרחב מעבר לבנייה עצמה, אל תוך שגרת היום-יום של בני הבית או העסק, אך תכנון מראש של חללי הפנים והחוץ של המבנה באופן שלוקח זאת בחשבון, יכול להוות גורם השפעה משמעותי.
- הכנה ותכנון מראש של תשתיות לשימוש באנרגיה סולרית ולמחזור מים אפורים לצרכי השקיה.
- הקצאת מקום לגינת ירק, צמחי מאכל ועשבי תיבול ואפילו מקום ייעודי להכנת קומפוסט ולאגירת מי גשמים.
- שימוש בצמחייה מקומית בגינות, בחצרות ובמרפסות והעדפת צמחייה חסכונית במים.
- שימוש באמצעי הדברה ביולוגית (חרקים) והימנעות משימוש בכימיקלים.
- רכישת מכשירי חשמל עם דרגת יעילות אנרגטית גבוהה.
- שימוש בנורות חסכוניות.
- העדפת ייבוש כביסה טבעי בתלייה והימנעות או צמצום השימוש במייבש כביסה.
החלטתם ללכת על בנייה אקולוגית?
דעו שעלויות הבנייה עצמן אינן גבוהות בהרבה מהעלויות של בנייה רגילה, וסוג זה של בנייה יחסוך לכם עשרות אחוזים בהוצאות התחזוקה והמחייה בטווח הארוך!
בעקבות הכשרתי בבנייה ירוקה, בעת תכנון הבית נוכל לא רק להקטין את הפגיעה הסביבתית, אלא גם לחסוך בעלויות צריכה ותחזוקה עתידיות, וכל זאת תוך שמירה על נוחות מרבית בעבור הדיירים.
למידע נוסף על בנייה ירוקה ניתן לעיין במדריך המקוצר של המשרד להגנת הסביבה.
אם אתם עומדים לפני תכנון בית חדש, או מעוניינים לשפץ את הבית הקיים, אני ממליצה לכם בחום לתאם פגישה שבה אוכל להציג לכם את האפשרויות העומדות בפניכם בתחום הבנייה הירוקה.
צרו קשר, ובואו נדבר:
בטלפון 050-334-3553 | בדוא״ל hauzeranat@gmail.com | בעמוד "צור קשר" כאן באתר